Blog

Ampul nedir? Ampul çeşitleri nelerdir?

Edison

Edison’un bulduğu bu icat sayesinde insanoğlu karanlıktan aydınlığa adım atmış desek yeridir. Ampul 19.yy’dan bu yana insanların hayatını kolaylaştırmıştır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte ampulün de zaman içinde geliştirilmesi onu farklı formlara sokmuştur. Ampulün aydınlatmasından yararlanabilmek için içerisinde bulunan ince tellerden elektrik akımının iletilmesi gerekir. Ampulün içerisinde bulunan bu tellere flama denir. Flamalar yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır bu sayede de sıcaklık sonucu flamaların erimesi gibi durum ortaya çıkmaz. Ampulün içinde normal şartlarda oksijen gazı bulunur ancak flama oksijen ile reaksiyona girip patlama olmasın diye oksijen alınır ve yerine halojen doldurulur.

Ampul denilince aklımıza ilk gelen akkor dediğimiz neredeyse her evde kullanılan sarı ampul ile floresan lambalar gelir. Aslında kullanımı yaygın olsa da bu eski tip ampuller enerji tasarrufu açısından pek de mantıklı değillerdir. Yüksek enerji ile düşük oranda ışık kaynağı sağladığı için faturalarınızda da bu ampullerin etkisini görebilirsiniz.

Ampuller çeşitlerine, yapım şekillerine ve işlevselliğine göre farklı farklı kategorize edilebilir.

Led Ampul

Led ampuller son zamanların trend lambalarıdır. Yarı iletken bir mekanizmada elektronların hareketi sayesinde etrafa ışık saçarlar. Uzun ömürlü oluşları, enerji tasarrufu sağlamaları, elektrik faturalarını düşürmeleri sayesinde kullanımı mantıklı ve akıllıca olan ampullerdendir. Fiyatı diğer ampullere göre biraz pahalı gelebilir size ancak 50 bin saate kadar ya da 7 yıla kadar olan kullanım süresi düşünüldüğünde aslında çok da pahalı değildir. Led ampul için ödediğiniz para zaman içinde size geri dönecektir. İçlerinde ağır metal yoktur. İnsan sağlığına kızıl ötesi ya da mor ötesi ışık yaymadıkları için sağlıklı ve çevre dostu ışık kaynağıdır. Bakım gerektirmemeleri ve temizliğinin kolay olması da tercih sebebidir. Led ampullerde renkler çeşitlidir. Sıcak ve soğuk olarak ayrılan renklerde birçok tercih seçeneği bulmak mümkündür. İç ve dış mekanlarınızda rahatlıkla kullanabileceğiniz bu ampulleri istediğiniz yerde istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.

Ravaled Ampuller.fw 1

Gu10 Ampul

Bir ampule neden Gu10 denilir ki dediğinizi duyar gibiyim. Gu mekanizması birbirine geçen yuva ve pimlerden oluşan süngü montaj şeklidir. Diğer ampullerin standart vidaları Edison tabanlarına göredir Gu10 ampullere göre özel olarak Gu10 tabanı yapılır. Süngü kapağı G tipi kapak için ise Gu adı verilir. Gu10’lar akkorlara göre daha verimli ve uzun ömürlüdürler. Gu10 ampuller yaklaşık olarak 5 bin saate kadar dayanabilirler. Gu10 ampuller için alan sınırlaması yoktur. Farklı yaşam alanlarınızda dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.

E27 Ampul

E27 standart ampullerdir. Bu ampullere göre de standart duyları vardır. Bu ampuller takılması açısından kolaydır. Ampuller E27 ya da E14 olabilir. Aralarındaki fark ampulün iletken dış kısmının kalın olması ya da ince olmasıdır.  Ampul almadan önce ilk olarak uygun duy tipi belirlenmeli ve ona göre alınmalıdır. Ampulün gücüne göre de duy göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer yüksek güçlü bir ampul kullanılacaksa bu durumda duyun dayanma gücü de hesaba katılmalı ve ona uygun olarak alınmalıdır. Yoksa duy yüksek watta dayanamayacağı için istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir.

Halojen Ampul

Halojen ampullerin cam fanusundaki gazlarda brom ya da iyot denilen halojen gazlardan bulunur. Aslında akkor ampuller ile hemen hemen aynıdır ancak halojen ampullerin içinde halojen gazı vardır. Halojen ampullerin camlarında kullanıma bağlı olarak zamanla kararma meydana gelmez böylece de camda lekelenme ya da karartı oluşmadığı için verdiği ışık sabit olur. Halojen ampuller genelde evlerde spot ışıklarında, projektörlerde, tarayıcılarda, fotokopi makinelerinde, stadyumlarda ya da mağaza aydınlatması olarak vitrinlerde kullanılır.

Rustik Ampul

Klasik ampullere alternatif olarak çıkan rustik ampuller iç mekanlarda daha çok dekoratif amaçlarla kullanılıyor. Dekoratif olarak kullanılmasının sebebi içindeki flaman telinin farklı ve dekoratif şekillerde yapılması sebebi ile farklı şekil, boy ve uzunluklarda ampuller tasarlanabilmesidir. Rustik ampuller ledli ampullerdendir bu yüzden de diğer ampuller kadar yakmaz ve enerji tasarrufu sağlar. Ayrıca diğer ampuller kadar da ısınmayacağından yaralanmalara sebep olmaz. Waatları düşük olduğu için az watt ile daha iyi ışık kaynağı sağlar. Rustik ampuller ile yaşam alanlarınızdaki farklı yaşam tarzlarını kombin edebilirsiniz. Aydınlatma armatürlerinin türüne göre farklı renk ve şekildeki rustik ampuller dekorasyonunuzun ayrılmaz birer parçası haline gelecektir.

WhatsApp